Poměr: 6 větších okounů, voda, sůl, 4 dkg másla, jemně nakrájená zelená petržel, šťáva z půlky citrónu, 1/8 litru bílého vína, 60 dkg francouzského salátu (viz recept č. 198), 15 dkg nakládané červené řepy a ¼ litru tatarské omáčky (viz recept č. 125).
Postup: Vykuchané okouny vložíme asi na čtyři minuty do vařící osolené vody, potom je vyjmeme, kůži z nich sloupneme a hlavu a ocas odkrojíme. Potom okouny trochu posolíme, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí, vložíme do rozpuštěného másla, podlijeme vínem a dusíme asi osm minut. Podušené okouny vyjmeme, dáme na talíř a necháme je vychladnout.
Na okrouhlou plochou mísu upravíme podstavec ze salátu, na který rozložíme vějířovitě podušené okouny. Okraj salátového podstavce ozdobíme červenou řepou uvařenou na kyselo a nakrájenou na kolečka. Tatarskou omáčku rozředíme trochou rybího vývaru a podáváme zvlášť v omáčníku.
Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář