Jak měříme

Šálek – šálek na bílou kávu nebo sklenka od hořčice (v odměrce 2dl).

Lžíce (rozumí se polévková) – sypkých přísad nabíráme vrchovatou (asi 25 g)

-       Tuhého másla nabereme jako těsto na nok nebo škubánek velikosti malého vejce.

Lžíce rovná – bývá v předpise zvlášť uvedeno. Sypké přísady zarovnáváme na lžíci nožem.

Lžička – plná kávová lžička (asi 7 g).

Lžička rovná – nožem zarovnáme povrch.

Na špičku nože – na nůž se zaoblenou špičkou.

Špetka – sypké přísady nabereme do dvou prstů.

Poznámka:

Dávky uvedené v předpisech jsou pro 4 osoby. Jsou-li pro 2 nebo 1 osobu, je to uvedeno u názvu pokrmu.

Při přípravě některých pokrmů uvádíme větší množství masa, protože tato jídla jsou vhodná jako studené večeře (různé pečeně) nebo doplněná zeleninovými saláty jako překrm. Syrového masa počítáme na osobu 150 až 200 g. Koupíme-li 1 ½ kg masa, získáme jednak chutnější ečeni (maso při pečení tolik neokorá a nevysuší se), jednak pokrm pro příští den, což neméně podstatné, neboť tím ušetříme čas.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>