¾ kg až 1 kg syrových brambor oškrábaných, tuk na smažení, sůl
Brambory nakrájíme na plátky asi ¾ cm silné a z nich nakrájíme hranolky také ¾ cm široké. Dáme je do většího množství studené vody, abychom z nich opláchli škrob. Pak rozpálíme v hlubší pánvi tuk, část hranolků dáme na cedník okapat, osušíme v ubrousku a vhodíme opatrně do rozpáleného tuku. Smažíme jen tolik, aby se neslepily. Občas zamícháme. Jakmile jsou hranolky světle žluté, vyjmeme je lopatičkou a dáme do cedníku. Smažíme další část. když máme všechny hranolky osmažené, rozpálíme tuk a hranolky v něm po větších částech dosmažíme. Je-li tuk správně rozpálený, hranolky se pěkně nafouknou a jsou uvnitř duté. Pak je vyjmeme a dosmažíme další. Hotové promícháme s jemnou solí a hned podáváme jako přílohu k minutkám.
Bramborové lupínky smažené
Přísady jako u předchozího předpisu
Oškrábané, omyté brambory nakrouháme na silnější plátky než okurky (nemáme-li vhodné struhadlo, krájíme je nožem) a dáme je do studené vody vyloužit. Další postup jako předchozího předpisu. Lupínky nesmažíme nadvakrát, proto je dáváme smažit krátce před podáváním na stůl.
Bramborová sláma smažená
Přísady a pracovní postup jako u prvého předpisu na hranolky
Oškrábané omyté brambory nakrájíme na plátky tenké asi 2 mm a z nich nakrájíme 2 mm široké nudle. Propláchneme je, osušíme a smažíme jako hranolky. Bramborová sláma potřebuje kratší dobu ke smažení.
Zanechat komentář