½ kg polohrubé mouky, 6 dkg másla, 6 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 3 dkg droždí, 1 šálek mléka, 1 lžička cukru ¼ l mléka, 2 lžíce rumu, vanilka, citrónová kůra, sůl, asi ¾ kg ztuženého tuku na smažení
Připravíme kvásek ze šálku mléka, lžičky cukru a droždí. V míse nahřejeme mouku a osolíme ji. V kotlíku v páře šleháme žloutky, cukr, citrónovou kůru a vanilku až vznikne hustá pěna. Pak tuto pěnu smícháme s mlékem a droždím, přilijeme k mouce, přilijeme rozehřáté vychladlé máslo, rum a vypracujeme středně husté těsto. Hned je vyválíme na vále na plát silný asi ¾ cm, naznačíme kolečka, poklademe přesně do středu kousky meruňkové nebo malinové zavařeniny a druhým stejně silným plátem těsto přikryjeme. Kolem marmelády, která je pod těstem dobře znatelná, těsto prsty přitiskneme a vykrojíme koblihu. Můžeme také místo plátu těsta klást na marmeládu vykrojená kolečka těsta, která době při okrajích přitiskneme a znovu vykrojíme. Vykrojené koblihy klademe na plechy pokryté pomoučeným ubrouskem, zakryjeme a necháme zvolna dobře vykynout. Z vykynutých koblih štětcem ometeme mouku (aby nepěnil tuk) a klademe je do kastrolu, do hluboké vrstvy horkého tuku, vrchní stranou dolů. Nesmí jich být mnoho, musí v tuku volně plavat. Smažíme je zvolna, nejdříve přikryté a po obrácení dosmažíme bez poklice. Hotové klademe na papírové ubrousky, aby okapal tuk.
Zanechat komentář