½ kg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 10 dkg cukru, 3 žloutky, 3 ½ dkg droždí, 3/16 l mléka, sůl, 3 dkg mandlí, 4 dkg hrozinek, vanilka, citrónová kůra, trochu rumu, mandle na posypání
Z trochu vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citrónovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané opražené mandle a hrozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme. Dáme je kynout a z vykynutého uděláme jeden nebo dva malé mazance. Po vykynutí je potřeme vejcem, křížem nařízneme a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme při silném ohni, později plamen ještě zmírníme.
Zanechat komentář