1 ½ kg hrudí se špičkou, 2 lžíce másla, sůl, rovná lžička hladké mouky, nádivka podle výběru (viz předpisy pod pracovním postupem)
Telecí hrudí omyjeme, položíme na prkénko masem dolů a nařízneme podél žeber. Mezi žebry maso zmáčkneme, aby se žebra uvolnila, uchopíme je za vyčnívající část a vytáhneme. Pak maso obrátíme, prořízneme opatrně kapsu a naplníme ji volně nádivkou, aby mohla při pečení nabývat. Naplněné hrudí zašijeme. Na pekáči rozehřejeme máslo, dáme na ně připravené hrudí nádivkou nahoru a pečeme asi ¼ hodiny. Pak maso obrátíme nádivkou dolů a pečeme asi 1 hodinu za častého podlévání a polévání vypečenou šťávou. Další půlhodinu pečeme hrudí opět nádivkou nahoru, aby zčervenalo. Pak je vyjmeme, šťávu zahustíme rovnou lžící hladké mouky smíchané s máslem a krátce povaříme.
Přílohy: brambory, saláty, dušená zelenina, rýže, knedlíky, kompoty.
Zanechat komentář