Ragú z telecího masa a květáku

Poměr: 70 dkg telecího masa z plece bez kostí, voda, sůl, trochu bazalky a koriandru, mletý pepř, citrónová šťáva, 1/8 litru smetany nebo mléka, 1 žloutek, 1 větší květák – a na jíšku 6 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.

Postup: Očištěné a opláchnuté telecí maso uvaříme v osolené vodě s bazalkou a koriandrem do měkka. Květák očistíme, dobře omyjeme, rozebereme na malé růžičky a uvaříme jej zvlášť v menším množství slané vody. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a postupně ji podléváme prochladlým vývarem z telecího masa, osolíme, mírně opepříme a vaříme zvolna za stálého míchání, na mírném ohni asi půl hodiny. Vývaru přiléváme jen tolik, aby vznikla hustá omáčka. Do hotové omáčky přidáme uvařené a na kostky nakrájené maso, uvařený květák, promícháme, zakapeme citrónovou šťávou, dobře prohřejeme a hotový pokrm zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně. Jednotlivé porce ragú posypeme jemně rozsekanou petrželí.
Obměna: Místo citrónovou šťávou můžeme ragú okořenit meduňkou libovonnou neboli lékařskou. – Mletý pepř můžeme nahradit muškátovým květem.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod i k slavnostnější příležitosti.

Příloha: Malé houskové nebo morkové knedlíčky, brambory nebo rýže.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>