Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, asi 1 litr buď vývaru z telecího masa (viz recept č. 630) nebo hovězího vývaru světlého (viz recept č. 627), 2 dkg žampiónů nebo 3 dkg cibule a sůl.
Postup: Připravíme si světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny nebo cibuli, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchání na mírném ohni asi 20 minut. Hotovou omáčku buď ubrouskem, nebo jemným sítem procedíme. Nepoužijeme-li jí ihned, mícháme ji tak dlouho až vychladne, načež pokapeme povrch máslem, aby se na omáčce neutvořil škraloup, a v chladu ji uchováme.
Používáme ji hlavně jako základu bílých speciálních a obyčejných omáček.
Asi ¾ litru omáčky.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář