Kynuté těsto listové

Připravíme kynuté těsto na koláče

Na tukovou placku: 20 dkg másla nebo Hery, hrst hladké mouky

Vykynuté těsto dáme do chladu (nikoli do chladničky), aby v něm tuková placka neroztávala. Z tuku a mouky uděláme čtvercový plát. Zchladlé kynuté těsto vyválíme na čtverec, tukový plát do něho nakoso položíme, okraje přehneme jako obálku a dáme na 15 až 20 minut odpočinout, aby oboje těsto mělo stejnou teplotu. Pak těsto položíme spojenou stranou na vál, válíme shora dolů a zleva doprava, aby plát zůstal ve tvaru obdélníku. Po vyválení plát natřikrát složíme, otočíme o 90 stupňů, aby otevřená strana, která byla nahoře a dole, byla nyní po straně. Rozválení a složení opakujeme 4krát. Pak plát vyválíme na ¾ cm silně a děláme z něho šátečkové koláče, kohoutí hřebeny, rohlíky a podobně. Je vhodné i na tvarohový či makový závin.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>