1 krůta, asi 10 dkg slaniny, 2 lžíce másla, trochu hladké mouky, sůl
Očištěnou krůtu uvnitř osolíme a krční otvor ucpeme kouskem žemle, aby nádivka z volete nevnikla do břišní dutiny. Pak vole volně naplníme nádivkou a zašijeme. Krůtu osolíme i na povrchu a hustě ji protkneme proužky slaniny. V pekáči rozehřejeme máslo, vložíme na ně krůtu hřbetem nahoru, potřeme ji máslem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme ji za stálého polévání a obracení 2 až 3 hodiny. Pak krůtu vyjmeme, šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a povaříme. Při krájení dáme nádivku zvlášť.
Přílohy: ke krůtě podáváme nejvýš malé brambory a kompoty, neboť nádivka je vlastně přílohou.
Zanechat komentář