2 stejně staré koroptve, 5 dkg slaniny, 1 lžíce másla, sůl, půl menší cibule, 3 zrnka pepře, podle obliby 3 zrnka jalovce
Mladé vykuchané koroptve omyjeme, nožky odtrhneme kartáčem a drápky odstřihneme. Nohy v kloubu nařízneme, ohneme je nazpět a přivážeme tenkým motouzem nebo připneme špejlí. Hlavu zaklesneme pod křídlo a obě křídla složíme nazad. Takto upravené osolené koroptve buď protkneme proužky slaniny, nebo je obalíme tenkými plátky slaniny a ovážeme. V tom případě potřebujeme 10 dkg strojem krájené anglické slaniny místo 5 dkg obyčejné. Na kastrole rozpálíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a vložíme koroptve prsíčky dolů; po opečení je obrátíme. Vnitřnosti přidáme ke koroptvím. Po opečené na mírném ohni koroptve trochu podlijeme, přidáme koření a pečeme za častého polévání šťávou asi ¾ až 1 hodinu. Odstraníme špejle a nitě a koroptve přestřihneme v půli nůžkami na drůbež. Šťávu přecedíme.
Přílohy: brambory a červené zelí nebo kompoty.
Zanechat komentář