40 až 50 dkg vyloupaného hrášku, 1 lžíce másla, rovná lžička cukru, sůl, petrželová nať, vývar
Na suchý rendlík dáme cukr, zahřejeme a necháme mírně zežloutnout na karamel. Pak přidáme máslo, trochu horkého vývaru, nebo vody, hrášek a sůl. Přikryjeme a dusíme doměkka.
Podáváme jako přílohu k bílému i tmavému masu, k žemlovému slanému nákypu, používáme jako náplň do vaječných omelet nebo podáváme jako samostatný chod se slanými palačinkami nebo dušeným strouháním.
Hrášek dušený II
½ kg vyloupaného hrášku, 2 lžíce másla, 5 malých cibulí, 1 hlávkový salát, 1 lžička cukru, sůl
Na rozehřáté máslo dáme cukr, celé cibulky, přidáme hrášek a osolíme. Později přidáme salát nakrájený na proužky (z polního salátu použijeme jen srdíčko a světlé listy) a společně dodusíme.
Přílohy jako u předchozího předpisu.
Zanechat komentář