Asi 20 kusů hlemýžďů uvařených ve skořápce, 2 lžíce másla, 3 sardele, 1 stroužek česneku, 1 žemle, trochu mléka, 1 až 2 žloutky, 1 strouhaná vláčná žemle, petrželová nať, pepř, hovězí vývar, citrón, sůl
Oprané hlemýždě vhodíme do velkého kastrolu vařící vody, aby se rychle usmrtili a vyříme je asi 8 minut. Pak tělíčka vyjmeme ze skořápek jehlicí na protahování slaniny a ponecháme jen tuhou část, měkkou odkrojíme. Vymneme je v soli a dobře vypereme v teplé vodě. Pak je vaříme ve vývaru doměkka asi 2 až 3 hodiny. Zatím vyvaříme v sodové vodě skořápky, omyjeme je v čisté vodě a dáme vykapat. V míse utřeme máslo, sardele, žloutky, namočenou, vymačkanou žemli a přidáme koření. Uvařené hlemýždě scedíme, ale vývar nevyléváme. Do každé ulity dáme lžičku vývaru, kousek nádivky, 1 hlemýždě a opět nádivku, která má vyčnívat ven. Obalíme je ve strouhané housce, vložíme do pekáčku nádivkou nahoru a prudce pečeme 10 minut. Podáme s dílky citrónu.
Obměna: uvařené hlemýždě můžeme také do nádivky nahrubo rozsekat. Nádivku pak tvarujeme jako silnější šišku, jeden konec uděláme špičatý a ten vsuneme do domečku. Oblý konec zapékáme. Na namočení žemle můžeme použít místo mléka bílé víno, asi 1/16 l. houska na obalení nádivky k zapékání musí být vláčná, ne suchá strouhaná houska. Domečky pak dobře vymyjeme, vyvaříme a uložíme. Můžeme jich příště použít na tak zvané nepravé hlemýždě, které připravíme z vařených husích žaludků, ze kterých dobře odkrojíme tuhou vrstvu a drobně je usekáme.
Zanechat komentář