1 kachna, 1 lžíce másla, 10 dkg slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička hladké mouky, 3 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na plátky, 1/16 l červeného vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, nové koření, sůl, ocet, cukr, citrón
Očištěnou kachnu protkneme proužky slaniny a osolíme ji vně i uvnitř. Na zbytku pokrájené slaniny a másle osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme koření a připravenou kachnu. Později přidáme do šťávy plátky citrónu a rajčatový protlak. Pečeme za častého polévání vypečenou šťávou. Hotovou kachnu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zapražíme moukou, osmahneme a znovu podlijeme a povaříme. Později přilijeme víno, necháme přejít varem a přecedíme. Kachnu rozdělíme na porce. Omáčku podáme zvlášť.
Přílohy: jemné knedlíky nebo noky, bramborové krokety, brusinková nebo míchaný kompot.
Zanechat komentář