1 lžíce másla, 5 dkg polohrubé mouky, ¼ l mléka, sůl, muškátový oříšek, 4 vejce, 20 dkg ementálu nebo moravského bochníku, strouhaná houska podle potřeby a máslo na formu, 3 rajčata na ozdobu
V kastrole rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, a jakmile lehce osmahneme, zalijeme ji po částech mlékem a povaříme na hustší kaši. Necháme trochu vychladnout, přimícháme žloutky, polovinu strouhaného sýra, koření, sůl a dobře vypracujeme. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhané zatvrdlé žemle. Naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do dobře vymaštěné, strouhanou houskou vysypané nákypové formy a povrch posypeme strouhaným sýrem smíchaným se lžící strouhané housky. Pečeme zvolna asi 30 minut.
Zanechat komentář