Šunka vařená

Šunku omyjeme, ponoříme ji do horké neosolené vody ve větší nádobě a vodu přivedeme do varu. Vaříme pomalým varem asi 1 ½ hodiny, pak šunku obrátíme a dovaříme. Celkem vaříme asi 2 až 3 hodiny; záleží na velikosti šunky. Je-li šunka dobře uvařená, poznáme, jestliže kuchařskou vidličku, kterou jsme do ní zapíchli, můžeme lehce vytáhnout. Podáváme-li šunku teplou, odstraníme (vyloupneme) na spodní straně malou kost, která je částí jednoho křídla pánevní kosti, pak šunku obrátíme a od širšího konce směrem ke kolenu stáhneme kůži.
Vařenou a nakrájenou teplou šunku podáváme se slaným rohlíkem a nastrouhaným křenem, s bramborovou kaší, vařenými brambory a s vařenou nebo dušenou zeleninou, zejména se špenátem apod.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>