¼ kg hladké mouky, špetka soli, 1 žloutek, vlahé vody podle potřeby, ¼ kg másla, hrst hladké mouky
Do mouky uděláme důlek, přidáme sůl, žloutek a vody tolik, aby vzniklo vláčné těsto. Uděláme z něho bochánek a necháme odpočinout. Do másla zapracujeme hrst mouky, uděláme také bochánek a vyválíme jej na menší čtverec. První těsto rovněž vyválíme na čtverec, ale o něco větší než máslový. Máslový čtverec položíme přes roh na těstový a okraje těsta přehneme jako obálku a dobře je spojíme. Vyválíme 3x, pokaždé natřikrát přeložíme a dáme zakryté vlhkým ubrouskem chvíli odpočinout. Při válení těsta zachováme dva směry: nahoru dolů a zleva doprava abychom udrželi tvar obdélníku, pak znovu 3x rozválíme a 3x složíme, dáme odpočinout a rozvalování opakujeme potřetí. Nakonec těsto vyválíme na 1/3 cm silně a libovolně použijeme.
Zanechat komentář