Kynuté těsto na buchty a koláče

½ kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 8 dkg cukru, 5 až 8 dkg tuku, 1 až 2 žloutky, ½ lžičky soli, ¼ l až 3/8 l mléka, tuk na pomazání

 

Z mléka odebereme asi ½ šálku a ohřejeme je, aby bylo vlahé. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek necháme na teple vykynout. Nesmí se spařit. Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme vláčné těsto.  Dobře je vypracujeme měchačkou, zakryjeme ubrouskem a necháme na teple kynout. Z vykynutého těsta nabíráme lžící stejně velké kousky těsta, klademe je na pomoučený vál, zploštíme, poklademe nádivkou a sbalíme buchty buď podlouhlé, nebo do šátečku. Klademe je do vymaštěného pekáče a každou potřeme tukem. Necháme je vykynout a pečeme ve středně teplé troubě 20 až 30 minut. Upečené ponecháme chvíli v pekáči, pak je opatrně vyklopíme na prkénko, které na pekáč položíme a pekáč obrátíme.

Obměny těsta: přidáme šálek vařených strouhaných brambor, nebo šálek strouhané syrové mrkve.

Koláče tvarujeme tak, že z kousků těsta utvoříme kuličky, klademe je na pomaštěný plech a necháme vykynout. Po vykynutí je roztlačíme buď prsty, nebo půlkilovým závažím zabaleným do plátýnka a omočeným v mouce. Okraje koláčů nejdříve potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem s přidáním trochu karamelového cukru. Pak teprve klademe nádivku. Na makovou nebo povidlovou nádivku dáváme usekané loupané mandle nebo máslovou drobenku, na nádivku tvarohovou dáváme oprané osušené hrozinky nebo kousky ovocné pasty či vyschlé marmelády.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>