Poměr: 15 dkg polohrubé mouky, 7 dkg másla, ½ dkg cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, lžička rumu a nepatrné množství soli. – 16 malých plechových tvořítek ve tvaru košíčků.
Postup: Moukou prosejeme na vál, v jejím středu uděláme důlek, dáme do něj žloutek, cukr, sůl, mléko a rum. Směs v důlku mícháme lžičkou tak dlouho, až je hladká. Pak teprve přidáme měkké máslo a vše uhněteme plochou dlaní v těsto. Připravené těsto necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou vyválíme z těsta placku přibližně 3 mm silnou a vykrájíme z ní dílky plechovým tvořítkem ve tvaru košíčku. Do suchých tvořítek vložíme dílky těsta, přimáčkneme je trochu ke stěnám, dáme na plech, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut do zlatožluta. Po upečení je ihned vyklopíme.
Upečené košíčky plníme dušenou zeleninou nebo dušenými houbami, popř. salátem s majonézou a obkládáme jimi masa upravená na míse. Kromě toho můžeme košíčky ještě plnit sýrovým krémem a zdobit jimi sýrové mísy. – Košíčky můžeme také plnit šlehačkou, sladkým krémem apod., ozdobit kompotovaným ovocem a podávat jako moučník.
Asi 16 košíčků.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář