K osobní hygieně patří čistota oděvu, hlavně pak prací zástěra, kterou oblékáme pouze při vaření, nikoliv k úklidu. Při čištění zeleniny, brambor a při mytí nádobí je vhodnější zástěra igelitová. Prsteny před vařením odkládáme. Skrývá se za nimi, a právě tak i za dlouhými nehty, mnoho nečistoty. Časté a důkladné mytí rukou je nutné jak před započetím vaření, tak znovu kdykoliv se dotýkáme surovin nebo hotových jídel holýma rukama.
Při ochutnávání pokrmů si také dosud málokterá kuchařka počíná hygienicky. Obvykle se jídlo ochutnává na vařečce nebo lžíci, kterou se i dále pokrm míchá. Správné je nabrat jídlo na čistou lžíci a po ochutnání ji odložit do použitého nádobí. Olizování prstů potřísněných připravovaným jídlem je stejně nevkusné jako nehygienické.
Mytí nádobí je v domácnostech často ukázkovým příkladem nedbalé hygieny. Často se nádobí myje pouze v jedné vodě, neoplachuje se a utírá utěrkami pochybné čistoty. Nejsprávnější je mýt nádobí v tekoucí horké vodě štětkou na delším držadle. Nemáme-li v kuchyni tekoucí horkou vodu, myjeme nádobí ve dřezu s přídavkem odmašťovače. Vodu často měníme a ve druhém dřezu umyté nádobí oplachujeme horkou vodou. Nemáme-li druhý dřez, můžeme umyté nádobí složit do koše z plastické hmoty a přelít je horkou vodou z kropící konvičky. Takto opláchnuté nádobí není třeba utírat, oschne samo. Utíráme pouze sklenice a přeleštíme je čistou utěrkou.
Zanechat komentář