Stejně velké hladké brambory odrhneme pečlivě kartáčem, opláchneme je a posolené dáme na pekáč do trouby upéci. Hotové pěstí rozklepneme, aby vyšla pára. Podáváme zabalené v ubrousku v hluboké míse. K nim podáme máslo nebo krémové sýry či čerstvý měkký tvaroh.
Brambory pečené II
Omyté brambory nakrájíme na silnější plátky, asi ¾ cm, osolíme a pečeme v troubě na smaltovaném plechu. Pro 1 osobu je upečeme na plotýnce přiklopené kastrolem.
Brambory pečené III
1 kg syrových brambor, 1 ½ lžíce másla nebo sádla, sůl, kmín
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky o straně asi 2 cm. Promícháme je se solí a tlučený kmínem, vložíme do vymaštěného pekáče, pokropíme vydatně tukem a dáme je do předehřáté trouby. Pečeme dorůžova. Podáváme místo smažených hranolků i místo brambor vařených ve vodě.
Brambory pečené IV
1 kg syrových brambor, 2 ½ lžíce sádla nebo másla, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, 1 velká cibule, ¼ l mléka
Zapékací mísu silně vymastíme a vysypeme moukou. Na dno dáme vrstvu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, poprášíme moukou, opepříme, nasypeme trochu drobně pokrájené cibule a dáme další takto upravenou vrstvu brambor. Hotové zalijeme mlékem, poklademe kousky másla a pečeme v troubě při středně silném ohni dozlatova.
Podáváme k pečením i k dušenému masu.
Zanechat komentář