Brambory pečené

Stejně velké hladké brambory odrhneme pečlivě kartáčem, opláchneme je a posolené dáme na pekáč do trouby upéci. Hotové pěstí rozklepneme, aby vyšla pára. Podáváme zabalené v ubrousku v hluboké míse. K nim podáme máslo nebo krémové sýry či čerstvý měkký tvaroh.

 

Brambory pečené II

Omyté brambory nakrájíme na silnější plátky, asi ¾ cm, osolíme a pečeme v troubě na smaltovaném plechu. Pro 1 osobu je upečeme na plotýnce přiklopené kastrolem.

 

Brambory pečené III

1 kg syrových brambor, 1 ½ lžíce másla nebo sádla, sůl, kmín

Oškrábané brambory nakrájíme na kostky o straně asi 2 cm. Promícháme je se solí a tlučený kmínem, vložíme do vymaštěného pekáče, pokropíme vydatně tukem a dáme je do předehřáté trouby. Pečeme dorůžova. Podáváme místo smažených hranolků i místo brambor vařených ve vodě.

 

Brambory pečené IV

1 kg syrových brambor, 2 ½ lžíce sádla nebo másla, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, 1 velká cibule, ¼ l mléka

Zapékací mísu silně vymastíme a vysypeme moukou. Na dno dáme vrstvu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, poprášíme moukou, opepříme, nasypeme trochu drobně pokrájené cibule a dáme další takto upravenou vrstvu brambor. Hotové zalijeme mlékem, poklademe kousky másla a pečeme v troubě při středně silném ohni dozlatova.

Podáváme k pečením i k dušenému masu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>