Trubičky z lístkového těsta

Poměr: 30 dkg lístkového těsta, viz recept č. 1429b. (Žloutek rozředěný mlékem, na potření.)

Postup: Z lístkového těsta vyválíme placku silnou asi 3 mm a nakrájíme ji na pruhy 2 ½ cm široké a
25 cm dlouhé. Pruhy natřeme na levé straně po délce asi v šíři 1 cm vodou. Do levé ruky vezmeme konickou plechovou trubičku tak, aby z ruky vyčníval tužší konec trubičky, na který začátek pruhu položíme a přitiskneme prsty. Potom trubičkou otáčíme směrem od sebe a opatrně bez natahování na ni spirálovitě navineme pruh těsta tak, aby okraje potřené vodou přišly navrch a kryly se. Konec těsta opět opatrně přitiskneme k trubičce a položíme ji na suchý plech koncem těsta dospodu. Trubičky pak potřeme žloutkem a v horké troubě asi 12 až 15 minut pečeme. Po upečení je z plechových trubiček opatrně sundáme, nejlépe tak, že užším koncem plechové trubičky klepneme o prkénko, čímž upečená trubička z plechové trubičky sama sklouzne.
Upečené, ještě horké trubičky můžeme plnit haší z masa (viz vyobrazení č. 119) a podávat je jako teplý mezichod, anebo jimi obkládat zeleninové mísy.
Vychladlé trubičky z lístkového těsta můžeme plnit lehkou pěnovou hmotou (sněhovým krémem), šlehačkou, žloutkovým, čokoládovým nebo griliášovým krémem, pak je pocukrujeme a v této úpravě je podáváme jako moučník.

15 větších nebo 20 menších trubiček.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>