Stažení sádelné husy

Dobře vychlazenou husu položíme zády nahoru, odřízneme krk a křídla a rovným řezem od krku dolů kůží rozřízneme. Nožem uvolňujeme kůži od masa. V místech u stehen uděláme řez do kruhu a stehna i s kůží v kloubu odřízneme. Pak pokračujeme v oddělování kůže, až sejmeme celou. Dáme ji stranou a zpracováváme husu dále. Nůžkami na drůbež stříháme žebra od křídel dolů, a tak rozdělíme husu na záda a prsa. Záda odejmeme a vyjmeme všechny vnitřnosti. Játra opatrně zbavíme žlučového váčku. Oddělíme srdíčko a žaludek, a to vše uchováme na jiný způsob zpracování. Střeva tučné husy jsou obalena střevním sádlem. Sádlo ze střev sejmeme, dobře je vypereme ve studené vodě a samotné zvlášť vyškvaříme. Je vhodné pouze pod cibulí do zelí a podobně. Husí záda, nazývaná „kobylka“, vaříme s drůbky nebo je pro méně osob upravíme se strouháním a hráškem. Maso z prsou vykostíme (říkáme mu bejlík) a připravíme je na zázvoru, jako hovězí pečení na smetaně nebo jako sekanou pečeni.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>