Krabí salát

Poměr: 35 dkg masa z korýšů, 20 dkg vařených chřestových hlaviček, 15 dkg vařeného celeru, 10 dkg dušených žampiónů, trochu soli, cukru, citrónové šťávy a 35 až 40 dkg majonézy okořeněné.

Postup: Z masa krabů odstraníme tenké, ploché kůstky, maso nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. K němu přidáme na špalíčky nakrájené chřestové hlavičky a na kostky nakrájený celer, na kratší nudličky nakrájené žampióny, sůl, cukr a šťávu z citrónu. Vše opatrně promícháme. Do majonézy přimícháme lžíci šťávy z konzervy, přidáme ji k salátové směsi a vše lehce zamícháme. Hotový salát upravíme na misku, okraj salátu ozdobíme na nudličky nakrájeným hlávkovým salátem a střed salátu jemně rozsekaným krabím masem.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.
Příloha: Bílý chléb, housky a bílé víno.

Pro 8 osob.

Úprava trvá 40 minut.

Důležité: Saláty speciální, jako je francouzský, většina rýžových, dále pražský, vlašský ruský, berlínský apod. mají být upraveny tak, aby byly dostatečně husté, zvláště slouží-li k úpravě podstavců. Proto všechny vařené a konzervované suroviny, které přidáváme do salátů, necháme řádně odkapat, a jsou-li příliš nasáklé tekutinou, pak je lehce v cedníku vařečkou vymačkáme. Zejména to platí pro kyselé okurky, nakrájené na nudličky nebo na kostičky.

Ocet nebo citrónovou šťávu přidáváme vždy s rozmyslem a jen tolik, kolik vyžaduje chuť salátů. Používáme osmiprocentního octa.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>