Knedlíky žemlové

10 žemlí bez tuku nebo rovných rohlíků, 2 vejce, necelý ½ l mléka, šálek hrubé mouky, sůl

Zatvrdlé žemle nakrájíme na kostičky a necháme rozkrájené ještě oschnout. Asi hodinu před vařením je polijeme osoleným mlékem s ušlehanými vejci a necháme navlhnout. Občas lehce zamícháme. Nakonec přidáme mouku a tvoříme v dlaních kulaté knedlíky. Povrch musí být obalen moukou. Zavařujeme je do vařící osolené vody a vaříme asi 20 minut. (mléko do knedlíků měříme tak, že do půllitrového hrnku rozbijeme vejce a dolijeme mlékem).

Obměny:

  1. Přidáme 1 malou cibuli zpěněnou na lžičce másla, 1 lžící drobně usekané petrželové natě.
  2. Místo mouky přidáme 6 lžic tekutého másla, žemli vložíme do pudinkové vymaštěné formy nebo do malých hlubokých misek a vaříme v páře asi 20 až 30 minut.
  3. Ze stejné směsi bez mouky (obměna 2) upečeme v zapékací míse nákyp. Můžeme jej pozměnit přidáním sterilovaného hrášku nebo čerstvého předvařeného květáku. Doba pečení 30 minut. Pudink-nákyp podáváme jako přílohu místo knedlíků.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>