Guláš sekelský

Poměr: 75 dkg vepřového masa z plece nebo spodního bůčku, 8 dkg sádla, 30 dkg cibule, sůl, 1 dkg sladké mleté papriky, 1 dkg kmínu, trochu kopru, stroužek česneku, 50 dkg kyselého zelí, 1/8 litru kyselé smetany, voda na podlévání a trochu vývaru.

Postup: Prorostlé vepřové maso opláchneme a nakrájíme na větší kostky. V kastrole na rozpáleném sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme papriku, kmín, rozsekaný kopr, utřený česnek, nakrájené maso, osolíme a vše trochu opražíme. Potom maso přikryté pokličkou dusíme tak dlouho, až je poloměkké. Při dušení maso občas podléváme vodou a zamícháme. K poloměkkému masu pak přidáme pokrájené kyselé zelí, podlijeme je trochou vývaru, nebo lákem ze zelí, a vše dohromady dusíme tak dlouho, až je maso i zelí měkké. Nakonec přilijeme kyselou smetanou, krátce povaříme a hotový pokrm obarvíme lžičkou sladké mleté papriky, rozpuštěné v teplém másle.
Podáváme jako přesnídávku nebo jako samostatný pokrm.

Příloha: Brambory, nočky, knedlíky, chléb nebo rohlík.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>