České knedlíky

½ kg hrubé mouky, plná lžička soli, 1 vejce a 1 žloutek, na špičku nože kypřícího prášku nebo droždí velikosti lískového oříšku, 2 šálky mléka, 2 až 3 rohlíky nebo žemle bez tuku

Osolenou mouku dáme do mísy, přilijeme mléko s rozkvedlaným vejcem a s rozdrobeným droždím a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, necháme je odpočinout, přimícháme žemle nakrájené na malé kostky, promícháme a hned tvoříme podlouhlé knedlíky, které z prkénka sesuneme do vařící osolené vody. Ponecháme plný plamen, aby se voda zchlazená vložením knedlíků začala brzy znovu vařit. Pak teprve plamen zmírníme a po 15 minutách knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme buď kráječem knedlíků s držadlem, nebo pomocí dezertních talířků, do kterých knedlík zachytíme. Po vyjmutí knedlíky hned krájíme, nebo alespoň přepůlíme, aby z nich vyšla pára. Celkem je vaříme 25 až 30 minut, podle velikosti. Začátečnice raději jeden knedlík zkusí přepůlit, než jej začnou celý krájet, protože střed může být nedovařený. Přepůlený knedlík je možno vložit zpět do vody na dalších 5 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>