Bramborové koblihy slané

25 dkg prolisovaných vařených brambor studených, sůl, 30 dkg polohrubé mouky, 3 dkg másla, 2 žloutky, kvásek ze 3 lžic mléka, špetka cukru a 2 dkg droždí, 15 až 20 dkg uzeného vařeného masa nebo šunky, olej na smažení

Brambory smícháme s moukou. V míse smícháme máslo, žloutky, kvásek, přidáme směs mouky a brambor, osolíme a vypracujeme tužší těsto jako na koláče. Necháme je vykynout, a pak z něho vyválíme 2 pláty asi ¾ cm silné. Malým koblihovým vykrajovadlem naznačíme na jeden plát kroužky a do středu dáme usekané maso. Druhým plátem přikryjeme, kolem nádivky těsto prsty zmáčkneme a vykrojíme koblížky. Klademe je na nahřátý plech, zakryjeme je ubrouskem a necháme zvolna kynout. Vykynuté klademe vrchní stranou dolů do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Jakmile se začnou smažit, plamen zmírníme.

Podáváme jako zákusek k čaji nebo k vínu.

Obměna: přidáním 1 ½ lžíce moučkového cukru do těsta a plněním hustou marmeládou získáme sladký zákusek.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>