60 dkg syrových brambor, 20 až 25 dkg hrubé mouky, sůl
Oloupané brambory nastrouháme, trochu vymačkáme, přidáme sůl a hrubé mouky tolik, aby bylo těsto husté jako na noky. Lžíci omočenou ve vodě vykrajujeme menší knedlíky a vaříme je v osolené vodě 6 až 8 minut. Podáváme s kysaným zelím a se škvarky.
Knedlíky ze syrových brambor II
4 šálky (sklenky od hořčice) rozstrouhaných nevymačkaných syrových brambor, 4 plné lžíce směsi na bramborové knedlíky (Vitana), sůl
Rozstrouhané brambory smícháme se směsí, podle potřeby přisolíme a necháme 3-5 minut stát. do velkého kastrolu mírně osolené vařící vody zavaříme lžíci dobře do hladka tvarované knedlíky a vaříme 6 – 7 minut. Během vaření knedlíky obrátíme. Var nemá být příliš prudký. Můžeme také zavářet malé knedlíčky tvarované dokulata rukou. Po vyjmutí z vody každý knedlík trochu roztrhneme dvěma vidličkami, aby vyšla pára. Knedlíky podáváme s kysaným zelím, omaštěné slaninou nebo k vepřové pečeni, huse nebo kachně.
Zanechat komentář