Žemlové knedlíky vídeňské

Poměr: 8 žemlí (40 dkg), 3 dkg másla, 4/10 litru mléka, 2 vejce, sůl, asi 6 až 8 dkg hrubé mouky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, pokropíme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do žemlí vsákne. To trvá ½ až ¾ hodiny. Pak přidáme podle potřeby mouku a lehce promícháme. Z hotového těsta děláme rukou, namočenou v mouce, větší kulaté knedlíky o průměru 7 cm, dobře je propracujeme (tj. mačkáním zpevníme, aby se nerozvařily), vložíme je do vařící osolené vody a pomalu vaříme asi 10 až 15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned nakrájíme na plátky a omastíme máslem.
Obměna: Žemle nakrájené na kostičky, můžeme také s 1 dkg jemně nakrájené cibulky a trochou rozsekané zelené petrželky do křupava osmahnout na 6 dkg másla nebo sádla. Vychladlé pak zalijeme mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl, a necháme tak dlouho stát, až se tekutina do žemlí vsákne. Potom přimícháme mouku a z těsta utvoříme menší knedlíčky o průměru asi 3 – 4 cm, které po uvaření buď ponecháme v celku, nebo rozkrojíme.
Podáváme k pečeným masům s přírodní šťávou, k zadělávaným pokrmům, k pečené drůbeži, ke zvěřině, k dušenému špenátu apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>