
Ingredience: 1kg hovězí kližky nebo kýty, 1,5l vody nebo vývaru z kostí, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 4dcl suchého červeného vína, 3 lžičky mleté sladké papriky, sůl, pepř, majoránka, 1 čerstvá feferonka, 25g másla, 4 lžíce hladké mouky, olej
Postup: Hovězí maso zbavíme povrchových blan, nakrájíme na kostky, ochutíme solí a necháme chvíli uležet. V hrnci si rozehřejeme olej, na kterém dozlatova orestujeme kostičky cibule společně s tenkými plátky česneku. Pak přidáme orestovat také maso. Když je maso zatažené, přidáme mletou papriku, minutu mícháme a zalijeme červeným vínem. Víno necháme samotné dusit 5 minut a pak zalijeme vodou nebo vývarem. Ochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a necháme vařit půl hodiny. Poté do guláše vložíme i čerstvou feferonku vcelku a vaříme, dokud není maso zcela měkké. Mezitím si z másla a mouky připravíme jíšku. Z hrnce vyjmeme feferonku a vyndáme maso. Jíškou guláš zahustíme, řádně jíšku rozmícháme a přivedeme k varu. Pak můžeme maso vrátit zpět do hrnce a prováříme ještě alespoň 10 minut.
Vhodná příloha: vařené brambory
Zanechat komentář