Před jídlem podáváme hlavně nápoje, které povzbuzují chuť k jídlu, tzv. aperitivy; naléváme je do menších skleniček s vysokou stopkou, podobných skleničkám na koktaily nebo na víno, obsahu 5 cl. Pro pravý koňak se nejlépe hodí speciální baňatá sklenka se stopkou, tzv. napoleónka. V takové sklenici se nejlépe uplatní jeho aromatická vůně.
Vychlazenou vodu, minerální stolní vodu nebo sodovku naléváme do sklenic válcovitého tvaru bez stopek, obsahu 1 ½ až 2 dl, a podáváme většinou ke všem pokrmům. Vodu nebo sodovku podáváme často také k některým nápojům, např. k černé kávě, k destilátům, likérům apod., a to v menších sklenicích podobného tvaru o obsahu 1 dl.
Na šťávy, mošty a limonády jsou vhodné vyšší sklenice se stopkami i bez stopek. Těmito, rovněž dobře vychlazenými nápoji, pokud nejsou přeslazené, zapíjíme kromě ostatních pokrmů hlavně moučníky.
Pivo u nás podáváme ponejvíce v půllitrových sklenicích nebo v pohárových vyšších sklenicích bez stopky. Při slavnostnější příležitosti v menších pohárech. U nás se podává pivo hlavně k jídlu, následujícímu hned po polévce. Pivo se hodí ke všem tučným pokrmům, jako je vepřová pečeně, pečená husa, kachna apod.
Vína přírodní bílá a červená se mají podávat výhradně ve sklenicích bezbarvých (bílých) se stopkou. Pro vína bílá užíváme sklenic obsahu 1 dl a pro vína červená sklenic obsahu 1 ½ až 2 dl.
K vínům mladým, tzv. letošním, můžeme použít sklenek ze zeleného skla se stopkou.
Víno nikdy nenaléváme až k samému okraji skleničky. Doléváme-li víno do skleničky, činíme tak až tenkráte, když je úplně vyprázdněna.
Lehčí bílá vína, jako je sylvánské, veltlínské, tramín, burgundské bílé, rýnský ryzlink apod., jsou vhodná k studeným předkrmům, např. k šunce, plněným vejcím, masitým salátům, k rybám v rosolu, ke galantinám apod. K ústřicím je obzvláště vhodné víno chablis.
Silnější bílá vína, jako je bílá Ludmila, směsi bílých vín moravských a slovenských a bílá vína maďarská a francouzská, se zvlášť dobře hodí k teplým předkrmům nebo mezichodům, jako je šunka s vejce, vaječná omeleta, ragú v mušlích apod.
K rybím pokrmům podáváme bílá vína tuzemská, dále pak bílá vína rakouská, rýnská, moselská a francouzská.
Plnější bílá vína jsou obzvláště vhodná k lehčím masitým pokrmům, připraveným z telecího nebo drůbežího masa. Mohou to být buď vína bílá, moravská a slovenská, jugoslávská a francouzská, nebo i vína červená, jako je mělnické, frankovka, dále pak vína bulharská apod.
Plnější červená vína, jako je vedle tuzemských vín Gamza, Dingač, Bikavér, Mavrud, Pommard, Chianti a bordeauxská vína, se nejlépe hodí k těžším chuťově výrazným masitým pokrmům, k zvěřině a k masům pečeným na roštu a rožni, jako je biftek, rostbíf, hovězí pečeně, pečený srnčí hřbet, pečený bažant atd. I některá z bílých vín, jako Bergerac, chilský Semillán apod., jsou k těmto pokrmům vhodná.
Vína nasládlá, jako je Blatenský ryzlink, Šipon, Tokaj samorodný, Graves a poloslaná šumivá vína se podávají k moučníkům, dezertům a k zmrzlině. Nasládlá vína podáváme v menších vinných sklenicích se stopkou, šumivá (šampaňská) vína v bezbarvých sklenicích široce otevřených, mělkých, zvaných šampaňský pohár, s vysokou stopkou, nebo ve vysokých sklenicích zvaných „flétna“.
K sýrům nasládlým, jako je žervé, eidam, ementál apod., patří lehká bílá vína; k sýrům ostřejší chuti a k sýrům plísňovým, jako je brynza, uzený sýr, rokfór, gorgonzola, camembert apod., se hodí vína červená, slabě natrpklá; Ludmila, Frankovka, dále pak vína burgundská a bordeauxská.
Horké limonády, vína, punče a grogy jsou nápoje oblíbené při slavnostnějších příležitostech a při zimní rekreaci. Tyto nápoje podáváme v čajových nebo punčových sklenicích s kovovou objímkou.
Studené limonády jsou osvěžujícím nápojem v letních měsících, a jsou-li připravovány ž čerstvých ovocných šťáv, jsou navíc ještě zdrojem důležitých vitamínů.
Mléčné nápoje, jsou-li ovšem připravovány bez alkoholu, jsou zvláště vhodné pro děti (ale dobře poslouží i dospělým), neboť jimi hodnotně doplňujeme zejména po stránce biologické dětský jídelníček. Oblíbeny jsou nejen k přesnídávce, ale podáváme je také k svačině a některé z nich jsou vhodným doplňkem večeře.
Koktaily a podobné obměny míšených nápojů připravené bez alkoholu můžeme podávat ke každé příležitosti, a to k odpolednímu čaji anebo při ukončení slavnostního oběda nebo večeře. Koktaily s obsahem alkoholu naléváme do menších mělkých pohárů s vysokou stopkou.
Likéry naléváme do malých likérových skleniček a podáváme se sklenkou vody, minerálky nebo sodovky až po posledním jídle.
Bílou kávu a kakao podáváme v šálcích, k snídani nebo k svačině. Černou kávu obvykle po jídle.
Šípkový čaj je zvlášť vhodný nápoj pro děti k zapíjení téměř všech pokrmů.
Pravý čaj je vhodný nápoj ke každé příležitosti.
Alkoholické nápoje jakéhokoli druhu nepodáváme nikdy dětem.
Zanechat komentář