Galantina

¼ kg vepřového masa, ¼ kg telecího masa, 15 dkg slaniny, 1 velká husí játra nebo ¼ telecích jater, ½ malé cibule, paštikové koření, 3 lžíce bílého vína, 1 žele bez kůrky, 4 vejce, 1 vepřový vařený uzený jazyk, 10 dkg slaniny

Oboje maso, játra a 15 dkg slaniny dvakrát umeleme. (obsahuje-li maso šlachy, musíme je před mletím odstranit). K mletému masu přidáme žemli namočenou ve víně a rovněž umletou na strojku, koření, sůl a vejce ušlehaná do pěny. Směs dobře promícháme. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájený jazyk a stejně nakrájených 10 dkg slaniny. Směs vložíme do podlouhlé, silně vymaštěné formy (plníme do ¾ výšky) a dobře obvážeme pergamenem. Vaříme ve vodní lázni 2 hodiny. Var musí být mírný, aby voda nestříhala. Galantinu necháme vychladnout, uložíme do chladničky a podáváme až za 24 hodiny.

Poznámka: toto množství galantiny je dostačující pro 8 až 10 porcí.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>