2 zaječí kýty, 10 dkg slaniny, ¼ kg vepřového bůčku, 3 žemle, 2 až 3 vejce, sůl, pepř, 1 středně velká cibule, 1 lžíce sádla pod maso, 1 lžička hladké mouky
Žemle namočíme a vymačkáme. Odblaněné kýtky vykostíme, nakrájíme přes vlákno a umeleme s bůčkem a žemlemi. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, několik ponecháme na ozdobu, ostatní nakrájíme na kostičky a přidáme k umletému masu. Přidáme vejce ušlehaná do pěny, koření, cibuli sklovitě podušenou na části sádla a dobře promícháme. Utvoříme dvě šišky, potřeme je bílkem, na povrch položíme šikmo proužky slaniny, vložíme na pekáč na rozehřáté máslo a pečeme nejdříve bez podlévání a pak mírně podlité 1 až 1 ½ hodiny. Šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a povaříme.
Přílohy: brambory, knedlíky, brusinky.
Obměna: můžeme též připravit se smetanou – viz sekaná pečeně se smetanou str. 90.
Zanechat komentář